Varning för långt inlägg!

Jag har funderat på att skriva det här inlägget hela veckan men jag har aldrig kommit mig för att skriva det. Jag vet inte hur genomtänkt det kommer bli och om det kommer bli ett litterärt mästerverk i stil med Tolkien och Rowling. Jag vet inte hur mycket jag kommer få ut av det – men jag tycker nog att det är värt att ta upp det för jag tycker ändå att det rör oss alla. Som rubriken avslöjar handlar det om pengar och hur stora summor vi accepterar att lägga på olika former av kosmetika.

Jag har ingenting emot att lägga pengar på bra smink och nagellack. Jag lägger gärna ett par hundralappar på ett bra läppstift och grymma ögonskuggor. Jag har inget problem med det för jag är medveten om att jag måste lägga ut de summorna för att få det jag vill ha. Förr hade jag större problem att betala de summor jag betalar idag, men jag har kommit att acceptera att jag får lägga mer för att få bra saker. Det gör mig egentligen ingenting för oftast vet jag att jag får den produkt jag betalar för. Jag är bra nöjd ändå.

 

I tisdags var jag med om en sak som gjorde mig smått konfunderad. Jag vet att det är skillnad att köpa saker från utlandet och i Sverige: saken är den att jag ibland köper saker på Ebay och andra amerikanska sidor för att saker och ting är billigare där. Det nagellack jag fick syn på i tisdags blev jag överraskat glad över att se i butik här hemma. Jag trodde faktiskt inte att de skulle finnas och hoppade raskt fram till disken och letade febrilt efter prislappen för att se om jag hade råd att köpa det på plats. Jag visste ju att de är dyrare än de ”vanliga” kollektionerna i utlandet så jag var lite nyfiken på hur mycket det kunde kosta här. Jag tappade hakan när jag såg prislappen.

259 kronor. 259 kronor för ett nagellack. Visst, ett sjukt fint nagellack. Ett nagellack jag vet att jag kommer köpa i framtiden – men inte för 259 kronor. För det första är det en obsen summa för ETT enda nagellack och för det andra är det en sjuk skillnad på vad nagellacket kostar om jag tittar efter exakt samma nagellack fast på utländska sidor.

 

På en amerikansk sida finns samma nagellack att köpa för 47 kronor. Det är dyrare än de andra nagellacken, men det skiljer bara cirka två dollar, vilket i sig inte är så stor skillnad. Men här är det ju bara galet. Du kan alltså få 5 och ett halvt nagellack för samma summa som du måste betala i Svensk butik. Visst tillkommer det frakt, men den behöver inte alls vara speciellt hög beroende på vart du beställer ifrån.

 

Jag vet att det för företag kan vara dyrt att frakta produkter från utlandet och att de måste höja priserna för att de ska vinna någonting på att sälja dem.Det jag tycker är fascinerande är att jag som privatperson knappt behöver betala någonting i frakt och därför undrar jag hur det kommer sig att företag måste betala en himla massa.  Sedan, som Tina på Beleza påpekade i kommentarsfältet, beror det ju naturligtvis på hur kurserna ser ut i dagsläget och att dollarn är väldigt låg. Absolut. Vet ni hur det där fungerar egentligen? Vad är det vi egentligen betalar för? Det skulle vara intressant att veta.

 

Poängen med allt det här har att göra med att jag aldrig i hela mitt liv skulle betala 259 kronor för ett nagellack. Kanske om det var ett nagellack jag försökt få tag på i hela mitt liv och som innehåller spår av diamanter eller gud vet vad – då hade jag kanske lagt den summan. Men inte om jag vet att jag kan få tag på samma nagellack fem och en halv gång billigare utomlands. Där går min gräns för hur mycket jag älskar nagellack och all annan form av kosmetika.

 

Jag är nyfiken på hur ni ställer er till den här frågan? Är det bara jag som tycker det är fånigt dyrt och överdriver min irritation? Eller är det fel att det är såhär? Ni får gärna berätta om egna erfarenheter och tankar och åsikter.

You May Also Like

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.