Jag vet inte hur det är med er, men jag har alltid varit avigt inställd till Facebook och den här avigheten har väl, efter idag, blivit ännu något avigare. Jag hade tänkt rösta i VR-blogawards idag – då fina KillerColours Viola är nominerad i skönhetskategorin – men mina planer grusades när jag insåg att man var tvungen att logga in på fb för att göra det.

Jag kan förstå att det underlättar att låta alla som röstar rösta genom fb för att motverka att någon sitter och röstar sjuhundramiljonergånger på en och samma person. Jag kan förstå att det underlättar med registrering, osv osv. Men alltså, hoho? Jag kan också förstå att många kommer att, med det jag har att säga, tycka att jag är fånig, men jag tycker inte att det är okej att en social medieportal och dess medlemskap på något sätt ska utgöra grundstenen i någon form av rösträtt. Jag har ju kunnat rösta alla andra år utan problem och ingen har ogillat mig då för att jag stått utanför. Och ja, jag är naturligtvis medveten om att det kan liknas med ett medborgarskap och att det är såhär det ser ut i samhället osv, där medlemskapet i sig ger oss rättigheter och skyldigheter, men ärligt talat, såhär?

Egentligen brukar jag inte bry mig så mycket om att jag blir så begränsad utan ett konto på fb, jag har vant mig. Om det gäller en tävling man kan vinna i och med en gillning eller att gå med i någons grupp – ja jo, då får jag ju låta någon som faktiskt ha ett konto vinna, svårare än så är det inte. Det är ju inte så att jag går och är bitter för att jag saknar rättigheter i och med avsaknaden av ett facebook-konto direkt. Jag har ju gjort ett, och gör ett, aktivt val. De som inte orkar ge sig in i leken kan ju inte få vinna den, eller hur?

Det jag tycker är konstigt är att det verkar vara en självklarhet att alla ska finnas där. Jag tycker att det är sjukt att samhället ska föras fram genom en portal på internet, hur smidigt det än är att hålla koll på sina vänner och fiender, att hålla koll på rösträkning och gud vet vad det används till. Men när det går så långt (och detta är en av anledningarna till att jag, ursäkta, bojkottar spektaklet) att en vän skulle behöva logga in på ett facebook-konto för att söka ett statligt jobb, har det gått till överstyr. Eller är det bara jag som överreagerar?

Aja. Jag förstår naturligtvis att det finns de som tycker att jag får skylla mig själv och att jag inte har rätt att gnälla eftersom ett medlemskap inte är speciellt långt borta, egentligen. Jag kan ju inte både äta kakan och ha den kvar, eller hur? Men det är ändå galet hur utesluten man ska bli ur samhället för att man inte vill befinna sig i en konstruerad gemenskap som man faktiskt kan klara sig utan.

I alla fall, Viola, du har min röst oavsett om jag kan lägga den eller inte. Nu får jag be min pappa, mamma och lillasyster att göra det i mitt ställe, eftersom att jag, utan fb-konto, saknar rätten att rösta ;)

You May Also Like

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.