Jag läste just i västervikstidningen att överums högstadium läggs ner. Om ex antal år kommer ex antal lärare gå utan jobb, och ex antal elever kommer istället börja slussas till gamleby – dit vi inte vill. Jag tycker det är konstigt att kommunerna säger att de bör satsa på landsbygden eftersom de tar allt ifrån oss. Det är konstigt att man värdesätter något som fortfarande lever istället för någonting som slumrar, någonting som borde vaknat för länge sedan.

Jag är trött på beslut som ska spara in pengar åt tanklösa politiker som inte har en aning om hur det är att leva på landsbygden. Jag är trött på att andra saker värderas än små fina samhällen som en gång i tiden faktiskt var någonting. De senaste veckorna har mina tankar virvlat runt på många håll och en av den var just detta. Varför renovera en skola för miljoner för att få den trevlig för att sedan lägga ner den? Varför låta ett stort komplex som högstadiet bara ruineras, bara stå där och bli en spökbyggnad?


Jag hade kanske inte mina bästa år i varken överum eller på överumsskolan.
Jag avskydde den mesta delen av min klass och jag har aldrig vänt mig åt det hållet igen för jag har ingenting att hämta där. Men det var en fin skola, med en bra lärarstab som trodde på sina elever. Ja, inte alla då, men en hel del. Jag vet att jag under mina bildlektioner fick känslan av att jag faktiskt betydde någonting och att jag faktiskt var bra på någonting. Jag fick uppmärksamhet som man inte skulle få på en större skola eftersom det inte finns resurser till att lärarna ska kunna känna eller ens vara bekanta med alla elever.

I torsdags var jag och hälsade på på min gamla skola och trots att jag förändrats mycket på de här åren kände min bildlärare ihåg mig och gav mig en stor, hjärtlig och varm kram. Han visade mig runt och frågade mig hur jag hade det och han verkade stolt över det jag gör nu. Jag hade aldrig kunnat uppleva det om skolan inte hade funnits, och nu är jag ledsen över att det är så många unga som inte kommer få uppleva den värmen. Jag säger inte att det alltid var frid och fröjd där, och jag har hört att årets avslutningsklass och året därpå var riktiga ligister, men jag tycker inte det hör saken till.

Jag tycker det är sorgligt att kommunen medveten gör oss till en spökstad för att de aldrig har fått veta hur viktigt det är med närhet, social kontakt och bekräftelse från sådana människor som står för så mycket av det som finns omkring oss.

You May Also Like

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.